Sam tuntuu oppineen tunnistusnoudon alkeet hämmentävän nopeasti. Viidennellä treenikerralla kyllä oli hieman liian innokas / kärsimätön aluksi, nosteli ensin vääriä ja kierteli laatikkoa ennen kuin rauhoittui ja lopulta valitsi oikean kapulan. Mutta tärkeää että kuitenkin valitsi oikein! 

Olen nyt treenannut Sämpylle tunnaria yhteensä alle 10 kertaa ja uskoakseni nopea edistyminen mallioppimalla johtuu seuraavista seikoista: 

- Sam on erittäin taitava ottamaan mallia erilaisten tehtävien suorittamiseen toiselta koiralta.
- Tällä tyylillä on saatu heti istutettua idea koiralle siitä että yksi monesta kapulasta pitää valita ja tuoda. Sama ei onnistu mikäli aloitetaan vain yhden kapulan tuomisella. 
- Mallioppimalla tunnistusnoutoa on saatu tehtävään poimittua Jackilta haistelun lisäksi myös mielentila, joka tunnistusnoudossa on tärkeää. Sam siis (yhtä kertaa lukuunottamatta) on treeneissä todella rauhallinen ja malttaa odottaa omaa vuoroaan hyvin, sekä keskittyy tehtävään tarkoin ja rauhallisessa mielentilassa. Nämä ovat tärkeitä pohjia nopealle oppimiselle. Häsyämisellä tulee herkästi virheitä ja väärässä mielentilassa ei oppimista voi tapahtua. 

Vaikka mallioppimisella on varmasti päästy hyvin alkuun tunnistusnoudossa Sämpyn kanssa, kuitenkin se "viimeinen oivallus" täytyy koiran keksiä itse. Eli valitsemalla ensin väärän kapulan (ei palkkiota) ja sitten saamalla oikean kapulan valitsemisesta palkkion koira oppii mitä tehtävässä siltä halutaan. Eli siinä missä esimerkiksi tokon merkin kiertäminen tuli opetettua Samille täysin mallioppimalla ja se suoritti sen heti ensimmäisellä kerralla oikein, en usko että tässä pystytään etenemään ilman väärien kapuloiden kokeilemista. 

Tällaisia "virheitä" ei mielestäni pitäisi koirankoulutuksessa pelätä, vaan koira oppii erehtymisen ja onnistumisen kautta aivan kuten ihminenkin. Kun väärin valitsemisesta tai väärien kapuloiden nostelusta ei tule rangaistusta, koira pysyy aktiivisena ja uskaltaa kokeilla / tarjota erilaisia vaihtoehtoja ja huomaa mistä palkkio tulee ja mistä ei. Ainoastaan kauheaan säheltämiseen puutun, eli tehtävissä esim. ääntäminen, säheltäminen ja soheltaminen ei ole sallittua. Muuten saa kokeilla ja tehdä niitä virheitäkin. 

Alla olevassa kuvassa esittelen Sämpylle Jackin valitsemaa kapulaa. Siinä haisee siis minun haju ja Jackin haju. 

72802837_10216891471173740_1326832220844


Viimeisin treenikerta "mallioppimista" linkin takana. Tässä siis Jack suorittaa ensin ja Sam saa katsella todella läheltä. Tuon Jackin mallin jälkeen suoritti oman osuuden hyvin ja ojensi pienen pohdinnan jälkeen oikean kapulan. 

https://www.youtube.com/watch?v=emZModxq1lo